Günümüzde gerçek hayattaki güvenliğimiz kadar önemli hale gelen dijital güvenlik kavramını iyi bilmek ve önlemlerimizi almamız elzem. Her saniye binlerce siber saldırı gerçekleşiyor ve farkında olmadan bile bilgilerimiz çalınıyor. Dijital güvenlik en temel anlamıyla dijitaldeki varlığımız korunması demektir.
Bilgilerimizin kötü niyetli insanların eline geçmemesi gereken bu bilgilerin korunması için optimum çabayı sarf etmemiz gerekli.
Peki kendimizi dijitalde nasıl koruyabiliriz?
Anti-virüs programları aklımıza ilk gelen seçenek olabilir. Fakat bu programları seçerken de dikkatli olmamız gerekir. Güvenilir olmayan sitelerden indireceğiniz bu programlar kendinizi güvene aldığınızı sanarken hem bilgilerinizi çaldırabilir hem de cihazının sağlığını etkileyerek yavaşlatabilir. Kurlum yaparken yükleme ekranında next next demeden dikkatlice her kutucuğu inceleyerek kurulum yapmanız kişisel bilgilerinizi farklı programlara aktarılmasını engellemek için çok önemli.
Güvenlik duvarları ise daha pasif fakat etkili bir güvenlik sağlar. Windows 10 kullanan kullanıcılar hem temel anlamda virüs koruması hem de güvenlik duvarı koruması sağlar. Modemlerinizde de bulunan bu güvenlik duvarı cihazlarınızı optimum seviyede korumaktadır. Bunları kapatmanız sizi açık hedef haline getirecektir.
Proxyler ise bir ara eleman olarak filtreleme yaprak size güvenilir bir internet sunar. Bunu sizin yerinize isp’ler yani internet servis sağlayıcıları sağlamaktadır fakat siz de farklı proxy ayarları yaparak bu önlemi alabilirsiniz.
Akıllı telefonları koruma yöntemleri
İnsanlardan daha çok etkileşime geçtiğimiz akıllı telefonlarımızı korumak da önemlidir. Sizin küçük bilgisayarlarınız olan bu cihazlar için de anti-virüs programları mevcut ve etkin koruma sağlıyorlar. Uzun şifreler kullanmalı ve önemli parolaları otomatik kaydet özeliğinde kullanmamalıyız. otomatik doldurma özelliği ise sizi izleyerek öneri sunan bir sitemdir ve bu da bilgilerinizi dışarıya açık hal getirir. Yazılımınızın güncel olduğundan emin olmalı ve güvenlik protokollerinin güncel olmasını sağlamalıyız. Alışveriş sitelerinde kart bilgilerimizi saklamamalı gerektiğinde girmeliyiz.
Dijital Etik Nedir?
Dijitalde varlığımızı sürdürürken dikkat etmemiz gereken önemli şeylerden biri de dijital etiktir. Kısaca dijitalde uygun davranış sergilememiz gerektiğidir. Dijital etik kurallarını şöyle sıralayabiliriz:
- Karşımızda bir robot değil bir insan olduğunu unutmamalıyız. Karşınızdakinin yerine kendinizi koymalısınız.
- Bir insana gerçekte söylemeyeceğiniz şeyleri dijitalde söylemeyin. Klavye delikanlısı olmak başınızı belaya sokabilir.
- Her ortamın farklı kuralları mevcuttur ve bunlara dikkat etmemiz gerekir. Zoomdaki üslupla discord üslubumuz bir olmamalı.
- Bu internete sadece siz para vermiyorsunuz. Karşınızdakilerin de bir bant genişliği mevcut onlara saygı duyun.
- İnsanlara iyi davranmalı ve kendimizi iyi göstermeliyiz.
- Teyitlenmiş bilgiyi paylaşmalı kaynaksız bilgi paylaşmamalıyız.
- Öfkeli tartışmalara girmemeliyiz yani alev savaşlarına girmemeliyiz. Olayları alevlendirmek yerine sakinleştirmeliyiz.
- Mahremiyete önem vermeliyiz. Başkalarının özelini paylaşmak suçtur.
- Daha güçlüsünüz diye gücünüzü kötüye kullanmayın.
- Herkese saygılı olun, dijitalde olduğu için kendinizi ön plana atmanın kolaylığına aldanmayın.