Empati en basit ifadeyle, kişinin kendini başka birinin yerine koyabilmesi olarak tanımlanabilecek empati hakkında konuşacağız bugün. Çünkü her ne kadar zıttı iddia edilse de görünen o ki empati nedir, yeteri kadar bilinmiyor. Bu nedenle de empati kurmak ya da empatinin önemini anlamak pek mümkün olmuyor.
Az önce de belirttiğim gibi bugün empati ya da eşduyum nedir, ne anlama gelmektedir, sözlükteki anlamından tutun da detaylı açıklamasına varana kadar bu kavramla ilgili bir sürü farklı noktadan bahsedeceğiz. Zira her geçen gün empati yeteneğimiz biraz daha fazla eksiliyor.
Zamanın bizi getirdiği nokta; empati kurmaktan azar azar uzaklaştığımızı, her dakika biraz daha anlayışsız, biraz daha duyarsız, biraz daha bencil insanlar haline geldiğimizi açık ve net biçimde gösteriyor. İşte tam da bu nedenlerden dolayı, empati nedir sorusunun cevabını gerçekten özümseyerek öğrenmemiz gerekiyor diye düşünüyorum.
Gelin, kişinin başka birinin istek ve duygularını anlayabilmesi, başka birinin halini kavrayabilmesi durumu olarak da tanımlanan empatinin ne olduğundan başlayalım ve konunun diğer ayrıntılarına sırasıyla değinelim. İşte empati sözcüğü hakkında merak ettikleriniz:
Gerçek Empati Kurmanın 3 Kolay Yolu
- Karşındaki insanı dikkatle dinlemek. …
- Duygu ve düşünceleri karşılıklı paylaşmak. …
Kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyarak içinde bulunduğu durumu, ruh halini ve duygusal değişikliklerini anlamaya empati denir. İnsanların anlaşabilmesi için empatiye ihtiyaç duyarlar. Empati hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Empati, kendisini karşısındakinin yerine koyarak onun gibi düşünerek onu anlamaktır. TDK göre eşduyum olarak bilinir. Karşımızdaki kişinin ruh halini, psikolojisini ve içinde bulunduğu durumu anlamak daha sağlıklı iletişim kurulmasını sağlar. İnsanlarla iletişimi gerektiren mesleklerde empati kurarak iletişim kurmak daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Karşımızdakini anlamak ve diyalog kurmak için empati kurarak iletişime geçmeliyiz.
Ben merkezci bir yaşam insanlarla olan iletişimimizde kopuklara yol açar. Anlamadan, dinlemeden karşımızdaki kişinin söylediklerini doğru analiz edemeyiz. O an düşünceleri ve içinde bulunduğu durum kendisini anlamamıza en büyük yardımcıdır. Bencillik yaparak kendi isteklerimize öncelik tanırsak, iletişim sorunları yaşanır. Karşımızdaki kişinin yaşını, dinini, cinsiyetini göz önünde bulundurarak empati kurmalıyız. Herkes her konuda aynı tepkileri vermeyebilir. İnsanları tanımak için empati kurabiliriz.
- 3. Yaşanılan acıları veya hüzünleri paylaşarak azaltmak