Toplumsal Yozlaşmışlıklara Bir Tokat: Rick and Morty

Toplumsal Yozlaşmışlıklara Bir Tokat: Rick and Morty

Bugüne kadar pek çok dizi, çizgi dizi, film, tiyatro izledim; izlettirdim. Derinden etkileyenler de oldu; zamanımı çalanlar, ardında küfrettirenler de. Şimdi, Rick and Morty iki gruba da girmiyor, giremiyor. Yani, ne öyle saatlerce sürüp, bir akışın içine sizi çekiyor; ne de ardından küfrettiriyor. Ama yaptığı çok net bir şey var. O da, sizi mutlaka düşünmeye sevk etmesi.

Toplumsal Yozlaşmışlıklara Bir Tokat: Rick and Morty

Seyircinin Gönlünde Taht Kuran Bir Çizgi Dizi: Rick and Morty

Rick and Morty, 2013 yılında Dan Harmon ve Justin Roiland tarafından yaratılan; şimdiye kadar 3 sezonu yayınlanan, ortalama 23 dakikalık bölümlere sahip olan, bir yandan ele aldığı derin konuları mizahî bir dille işlerken, bir yandan da yaptığı göndermelerle seyircinin gönlünde taht kuran bir çizgi dizi. Şu anda Netflix üzerinden de erişim imkânı bulunan çizgi dizinin IMDB puanı ise 9.3 / 10.

Dizide evrenin en zeki varlığı iddiası olan bir büyükbaba ve torununun maceraları konu ediliyor. Rick; kızı, damadı ve iki torunuyla beraber aynı evde yaşadığı için de neredeyse tüm maceralarda ev halkını ya da bazı üyelerini görmek mümkün. Dizinin pek çok bölümünde toplumsal eleştirinin dibine vuruluyor olması ve çok küçük detaylar ve göndermelerle büyük hissiyatlar uyandırması bence diziyi öne çıkaran en önemli özelliklerinden biri. (Aşağıda bunun birkaç örneğine değineceğim.)

Toplumsal Yozlaşmışlıklara Bir Tokat: Rick and Morty

Neden Rick and Morty İzlemelisin?

Peki, Rick and Morty’yi diğer çizgi dizilerden ayıran şeyler neler? Öncelikle, Rick and Morty yetişkinlere hitap eden bir çizgi dizi. Yani öyle 5 yaşında çocuğu, TV karşısına oturtup izletirseniz, kuvvetle muhtemel Rick’in geğirmesinden ve Morty’nin aptallıklarından başka bir şeye gülmeyecektir. Fakat Rick and Morty, tartışma yaratan konulara gönderme yapmaktan çekinmeyen yapısıyla, tüm toplumsal yozlaşmışlıklara bir tokat niteliği taşımaktadır. Bu eleştirel dil bazen aşırıya kaçıyor mu ya da eleştiride aşırıya kaçmak mümkün müdür, bu da başka bir günün konusu olsun.

Katıldığımız, katılmadığımız her şeyinin ötesinde; başınızı yastığa koyduğunuzda sizi düşüncelere sevk edecek bir yapıttan bahsediyor ve mutlaka bir şans vermeniz konusunda ısrar ediyorum.

Toplumsal Yozlaşmışlıklara Bir Tokat: Rick and Morty

**SPOILER ALERT**

Bu bölümde, beni çok etkileyen bir sahneden bahsetmek istiyorum; ki sizi biraz olsun izlemeye teşvik edebileyim.

Toplumsal Yozlaşmışlıklara Bir Tokat: Rick and Morty

Rick and Morty ve Gönderdiği Sağlam Mesajlar

Bu fotoğrafta gördüğünüz üzere Rick ve Morty kendi arka bahçelerine kazdıkları mezarlara kendilerini gömüyor. Diziyi izlediğinizde daha da iyi anlayacaksınız ancak şimdilik şu bilgiyi bilmeniz yeterli: Rick and Morty, çoklu evrenler teorisinin gerçek olduğu bir evrende geçiyor. Yani, aslında aynı anda, sonsuz sayıda Rick’ler ve Morty’ler var ancak farklı farklı senaryolar yaşıyorlar. İşte bu bölümde de büyük bir çıkmazın içine giren Rick ve Morty kendi evrenlerini düzeltemeyecek şekilde mahvediyorlar (nasıl olduğunu izleyince görürsünüz:)) ve kendilerinin rastgele öldüğü bir evrene, tam da o evrendeki kendilerinin ölümünden sonrasına giderek kendi cesetlerini gömüyorlar ve o evrende yaşamaya başlıyorlar. Şimdi, diyeceksiniz ki bunun neresi ilginç; ölüm olması mı?

Ben bu bölümü hiç izlemediysem en az 5 kez izlemiş biri olarak, ne zaman bu sahneyi görsem aklımda canlanan şey şu oluyor;

Bu hayatta ilerleyebilmek, en azından yaşıyormuş gibi yapabilmek ya da daha önemlisi, sağlam kalabilmek adına; her geçen gün kendimizden bir parçayı geride bırakmak; yani gömmek zorunda kalıyoruz. Çünkü, devam edebilmemizin tek yolu bu. Yaşadığımız her şey bize bir şey katıyor, bunun adı tecrübe ya da her neyse bilemiyorum; ama götürdüklerini de unutmamak lazım. Bu sahnede gördüğümüz gibi; bazen ilerlemek için bazı şeyleri geride bırakmayı göze almak gerekiyor. Evin arka bahçesi göndermesi de bence tam olarak bu. Üzüntülerimiz, hayal kırıklıklarımız, vazgeçişlerimiz… hepsi evimizin arka bahçesinde gömülü, çünkü buna mecbur kaldık, bırakıldık. Geçmişten bir fotoğrafa baktığımızda bizi duygulandıran hisler gibi, Morty’nin de bu karedeki ifadesi bana bunu hissettiriyor; hayal kırıklığı ve burukluk… Ya da belki de o günlere duyulan özlem. Rick ise bu döngüyü defalarca kez yaşamış olduğu için daha tecrübeli ve daha umarsız. Ama yolun başında olan Morty’nin, bu döngünün sıradanlığını kabullenmek için daha zamana ihtiyacı olacak.


 

Kaan Olcay
Lead Product Owner @arcelik | Founder @kooplog | Member of Congress @fenerbahce
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Anadolulu, Helenli, Bizanslı ve İstanbullu bir Ruh: Konstantinos Kavafis

Anadolulu, Helenli, Bizanslı ve İstanbullu bir Ruh: Konstantinos Kavafis

Sonraki
Minimalist Yaşam Neden Çok Değerli?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.