Sosyal bir varlık olduğumuz için iletişim, hem özel hem de iş hayatımızda önemli noktalardan biridir. Sağlıklı iletişim kurabilmek, mesajınızı alıcılara doğru şekilde iletebilmeniz anlamına gelir. Bu süreci tamamlamak için kişinin bazı iletişim becerilerine sahip olması gerekir.
İletişim temel anlamda bir kişiden diğerine bilgi aktarmaktır. Fakat bu tanım iletişim sürecinin tanımının yalınlaştırılmış halidir. İletişimi besleyen birkaç değişken mevcut. Bunlar kültür, beklenti, bakış açısı, iletişim tarzlarıdır.
İletişim Süreci Nasıl Oluşur?
İletişim sürecinin parçalarını aşağıdaki şekilde inceleyebiliriz:
Kaynak: İletişimin temelinde mesajı gönderen kişi kaynaktır.
Mesaj: Neyi iletmek istiyorsunuz sorusunun cevabıdır.
Kodlama: İletişim çift yönlü olduğu için kaynaktan çıkan mesajın alıcıya uygun şekilde kodlanarak yollanması gerekir. Kısaca mesajın anlaşabilir olması için gereken aşamadır.
Kanal: Mesajı nasıl ileteceksiniz sorusuna yanıt veren terimdir.
Kod Çözme: Mesajın alıcı tarafından algılandıktan sonra anlaşılması için geçilen süreçtir.
Alıcı: Mesajı gönderdiğimiz, iletişimin ikinci parçasını oluşturan kişidir.
Geribildirim: Mesajın sağlıklı bir şekilde gidip gitmediğini ölçtüğümüz aşamadır.
Bağlam: İletişimi hangi ortamda kurduğumuz ile ilgilidir ve tonumuzu ve tarzımızı belirler.
Etkili İletişim
Günümüzde birçok kanal üzerinden iletişim kuruyoruz ve her biri için gerekirse ayrı bir jargon kullanıyoruz. Twitter için ayrı, e-posta gönderirken ayrı, şirket içi video görüşmeleri ayrı, şirket dışı görüşmeler ayrı olmak üzere uzayıp giden bir listeye sahibiz. E-postayı ele alırsak temel olarak etkili iletişim stratejimizi diğer kanallara göre kendimiz geliştirebiliriz.
Örneğin hocanıza mail yollayacaksınız. Ne yapmalısınız?
İlk önce uygun bir şekilde selamlama ile giriş yaptıktan sonra, kendinizi tanıtmalısınız. Kim olduğunuzu mutlaka açıklamalısınız. İletmek istediğiniz mesajı kısaca açıklayarak dilbilgisi kurallarına uyup uymadığınızı kontrol etmelisiniz. Maili sonlandırırken ise yine kapanış kelimeleri kullanmalısınız. Konu kısmına da 4-5 kelime içeriği belirten kelimeler yazdıysanız işlem tamam demektir.