21. yüzyılda geliştirmemiz gereken becerilerimizden biri olan dijital okuryazarlık yetisine sahip olan kişilerin yapması gerekenler ve alması gereken aksiyonlar çok önemlidir.
Bir dijital okuryazar;
- Bilgiyi doğru şekilde ve doğru kaynakları kullanarak aramanın önemini bilmeli ve normalden daha hızlı sonuca ulaşabilmeli.
- Eleştirel düşünüp kaynağı doğru şekilde analiz etmeli. “Zaytung” gibi haber içeriklerini komik şekilde düzenleyen siteleri ayırt etmelidir. Kaynağının amacını doğru kavramalıdır.
- İletişim yetilerini geliştirmeli ve farklı dijital araçları kullanabilmeli.
- Diğer okuryazar becerilerine de sahip olmalıdır.
Daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi bilgi okuryazarlığı, medya okuryazarlığı gibi becerilere de sahip olmalı ve sıradan çinko karbon vatandaş gibi arama motorlarını kullanmamalı. Akademik bir araştırma yapılıyorsa mutlaka Google Scholar gibi özel arama çeşitleri kullanmalıdır.
Dijital araçları amaçlarına uygun ve optimum seviyede ihtiyaçlarına karşılık alacak şekilde kullanmalıdır.
Veri Okuryazarlığı: Veri işlenmemiş bir bilgidir ve tek başına bir işe yaramaz. Veri okuryazarının amacı veriyi analiz etmek ve onu kullanılabilir bilgi haline getirmektir.
Bilgisayar Okuryazarlığı: Temel olarak bilgisayarı görevine uygun şekilde kullanılabilen ve bilen kişilerin sahip olduğu bir unvandır. Bilgisyarların temel unsurlarını bilir ve arama stratejilerine hakimdir. Kişisel verilerini nasıl koruyacağını ve kullanacağını bilir.
Medya Okuryazarlığı: Medya ile ilişkili tüm araçlara ait bilgi sahibi olan ve bunları farkındalık çerçevesinde uygun bir şekilde kullanan kişilerin sahip olabildiği bir unvandır.
Görsel Okuryazarlığı: Temel olarak görsel imgeleri okuma, yazma ve yaratma olarak tanımlanmış bir okuryazarlık şeklidir. Görsel medyanın dahil olduğu tüm alanlarda görsel duyusunu da dahil ederek tüm açılarıyla ele alabilen kişilere görsel okuryazar denir.
Teknoloji Okuryazarlığı: Dijital bilgi ve araçları yakından takip eden ve tıpkı dijital okuryazar gibi bu kaynakları doğru şekilde kullanıp onları analiz eden kişilere teknoloji okuryazarı diyebiliriz.
Saygı göster, saygı gör! GEP0322’e selam olsun 🙂