Amerikan Polisinin 16 Yaşında Çocuğu Öldürmesi Doğru mu?

Amerikan Polisinin 16 Yaşında Çocuğu Öldürmesi Doğru mu?

Ohio’da Columbus polisi, 20 Nisan 2021 Salı günü meydana gelen 16 yaşındaki Ma’Khia Bryant’ın ölümü ilgili kamera görüntülerini ve 911 çağrısını yayınladı. Polis, birisinin bir evde başkalarını bıçaklamaya çalıştığını bildirmesi üzerine olay yerine 16:30 civarında çağrıldıklarını söyledi. Göğüs kamerası görüntüleri, polis silahını çeker çekmez Bryant’ın başka bir kadını yere indirdiğini ve elinde bir bıçağın olduğunu gösteriyor. Bryant daha sonra bıçağı başka bir kadına saplamaya çalışırken polis ateş açıyor. Çatışmadan sonra da Bryant’ın cesedinin yanında saldırdığı bıçağı görmek mümkün.

Amerikan Polisinin 16 Yaşında Çocuğu Öldürmesi Doğru mu?

Görüntüler 18+ olduğu için youtube üzerinden yaş tanımlanmış bir hesapla görüntüleri izleyebilirsiniz.

Gelelim polisin hareketine ve yaptığı atışın doğruluğuna. Polis olay yerine geldiğinde gördüğü manzara bir kadının elinde risk teşkil eden kesici bir alet ile başka bir kadına saldırması. Bu durumda hedefi belirledikten sonra en doğru zamana hızlıca karar vererek pembeli kadına bıçakla saldırmaya başladığı anda silahını ateşliyor. Sorularımız burada şunlar: Neden göğüs bölgesine nişan aldı da ayağından vurmadı? Öldürmek zorunda mıydı? Gidip bizim polisimiz gibi tutmaya çalışması ya da konuşmaya çalışması daha mı doğruydu? O daha bir çocuk ve böyle ateş edilmesi yanlış mı?

Bu olayda polis geldiğinde aksiyon zirveye ulaştığı için tehlike unsuru içeren şüpheliyi direkt etkisiz hale getiriyor. Bacağından vurmaya çalışarak kişiyi öldürmemeye çalışsa, saldırdığı kişiye zarar verme olasılığı yükseliyor. Neden bunu göze alsın? Direkt saldıran kişiyi birkaç kurşunla gerekirse öldürebilir ve başkalarına zarar gelmesini engelleyebilir. Çünkü işi bu.

Bu durumu anlamak için Amerika’da polislerin uyguladığı adımları bilmek gerekir. Polisler çağrı alıp olay yerine intikal ettiklerinde şahıs tespit ettikten sonra gerekli uyarıları yapmak ve olayı çözmekle sorumlular. Fakat bu durum, olayın derecesinin zirve yaptığı noktada geçerli olmuyor. O anda direkt sorumluluk alarak aksiyona başvurmaları gerek ki gereksiz bir sivil ölümü yaşanmasın. En basitinden kendinizi düşünün olay yerinde. Kaldırımda yürüyorsunuz ve karşıdan biri size koşarak bıçakla geliyor. Polisin bu kişiyi vurmasını mı istersiniz yoksa bıçaklı kişinin size bıçağı takmasını mı? Sanırım bu yeterli olacaktır. Polisin o sırada ayağa sıkmaya çalışarak belki de sizin hayatınıza mal olacak bir hareket yapacağını da düşünün. Madde etkisindeyken insanlar göğüse sıkılarak bile zar zor durduruluyor.

Bakın başka bir olaydan bahsedeyim. Burada polis şüpheliyi takip ediyor ve bıçak çekene kadar herhangi bir aksiyonda bulunmuyor. Sakince kenara gelmesini söylüyor. Bıçak çektiği anda ise izlediği prosedür şu kadar basit: Bıçağı yere bırak> Bırakmıyor musun?> O zaman tek kurşunla ölüsün.

Ülkemizde ise durum çok farklı. Polis böyle adımlara başvurmadan bekliyor. Aşağıdaki videoda kan davası gibi bir sebepten başka bir insanı bıçaklayan katilin, bıçakladığı kişinin başında ölene kadar beklemesi ve polisin o sırada katille değil de etraftaki insanlarla muhattap olmasını görebilirsiniz. Amerikan polisi böyle bir durumda karşılaşması durumunda şüphelinin elindeki bıçakla herhangi bir suç işlememesine rağmen vurarak sorumluluğu alma yetkisi var.

Peki bizim polisimiz böyle durumlarda neden direkt aksiyon ve sorumluluk almıyor? Arkasında başka bir sebep veya engel mi var? Neden polisimiz silahla değil de temasla olayları çözmeye çalışıyor? Polisimiz neden kendi canını bu katiller için tehlikeye atıyor?

cringefest
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
KOMİK Mİ?
Sonraki
Örnek Alınası Kadın Hükümdar Tomris'in İntikamı

Örnek Alınası Kadın Hükümdar Tomris'in İntikamı

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.