6.Hafta

Dijital vatandaşlık 9 unsurdan oluşur.

Birincisi: Dijital erişimdir.

İkincisi: Dijital ticaret. Y kuşağı yani 8-24 yaş arası online olarak yılda 196 milyar dolar harcama yapıyorlar.Akıllı tüketici olmayı öğrenmek çok önemlidir. Hangi sitelerden alışveriş yapabileceğimizi bilmeliyiz.İnternet dolandırıcılığına kanmamalı ve kart bigileri verilmemelidir.

Üçüncüsü: Dijital iletişimdir. Cep telefonu veya bilgisayarla sürekli iletişim halinde olmaktır. Nerde nasıl olduğunu kolayca birbirimize aktarabiliriz. Anlık mesajlaşmayla çok kolaylaştı.

Dördüncüsü: Dijital okur-yazarlık. Dijital okuryazarlık olmak demek iyi birer dijital vatandaş olmanız demektir. Dijital okuryazarlık dijital teknoloji kullanma ve nasıl nerde kullanacağını bilmektir.

Beşincisi: Dijital görgü kurallarıdır. Dijital ayak izi oluşturmalıyız ve bunlar dijital ortamda bizi yanşatan şeylerdir. Görgü kuralları dışında hareketler yapmamalıyız.

Altıncısı: Dijital hukuktur. İnsan eyleminin olduğu her yerde hukuk var olmalıdır. İnternette bir şey yayınlarken yasa dışı olup olmadığı konusunda çok dikkatli olmalıyız. Ve o belli olan haklar çevresinde paylaşıp yapıp yapmamalıyız. Başkalarından paylaştığınız şeyleri referans almalıyız

Yedincisi : Dijital hak ve sorumluluklar. İçinde bulunduğumuz dijital ortama karşı belli sorumluluklarımız vardır. İnternetten yasa dışı şeyler indirmemeli ve bir yerden aldığımız bilgiyi referans göstermeliyiz.

Sekizincisi: Dijital sağlık. İnternet bağımlılığı Fiziksel yada mental olarak sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Becerilerimizi bozuyor ve dolaylı yada doğru yoldan psikolojik sorunlar ortaya çıkarıyor. Beynin karar verme ve duygusal işlevi üzerindede olumsuz etkisi vardır.

Dünyada interneti en çok kullanan kıta Asya Kıtasıdır onuda Avrupa ve Afrika takip ediyor. En çok kullanan yas grubu da 18-29 yaş grubudur.

İnternet bağımlılığı şunlardır:

Her an telefona bakmak.

Yatmadan telefona bakmak.

Tuvalete giderken telefonla gitmek.

Dokuncusu: Dijital güvenliktir. Virüs koruma programları indirmeli, kredi kartı bilgileri vermemeli , şifreleri sık sık değiştirmeliyiz. Dijital ortamlardaki bilgilerimizi mutlaka koruma altına alınmalıdır. Şifresiz wifi kullanmamalıyız. Kendi dijital güvenliğimizi sağlayarak kendi toplumunda korunmasını sağladığımızı unutmamalıyız.

SeçilÖzdiker
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Uyanmak için daha neyi bekliyorsun ki başarıya götüren prensipler Nelerdir?

Uyanmak için daha neyi bekliyorsun ki başarıya götüren prensipler Nelerdir?

Sonraki
EN GÜÇLÜ ERMENİ LOBİSİNİN OLDUĞU ÜLKELERDEN BİRİ DE TÜRKİYEDİR

EN GÜÇLÜ ERMENİ LOBİSİNİN OLDUĞU ÜLKELERDEN BİRİ DE TÜRKİYEDİR

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.