Müzik, insan psikolojisini etkileyen temel unsurlardan bir tanesi. Müzik kişiyi mutlu, hüzünlü veya enerjik hale getirirken beyni nasıl etkiliyor? İşte türlerine göre müziğin beyinde yarattığı etkiler…
Klasik Müzik
Bilim insanları 1993’te, klasik müziğin bir çocuğu daha akıllı yapabileceğini keşfetmişti. Hatta bu duruma “Mozart Etkisi” adı verilmişti. Klasik müzik beyindeki stres hormonlarını serbest bırakır ve dinleyicinin hissettiği sakinlik ve keyif nedeniyle mutluluk hormonu dopaminin pompalanmasını sağlar. Pop veya rap müziğinin aksine, klasik müzik farklı bölümlerle daha karmaşıktır ve tekrar etmek yerine yeni fikirler ortaya atar. Çalışmalar ayrıca bu türün inme hastalarında görsel dikkatin artmasına yardımcı olabileceğini de göstermektedir.
Metal Müzik
Metal müziğin kişiyi stresli, depresif hissettirdiğini ya da kişiye intihar etme isteği vereceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bilimsel araştırmalar bunun aksini ispatladı. Metal müzik kişinin bu duygularla başa çıkabilmesini sağlıyor. Metal müzik, yüksek beyin fırtınası ve çığlıkların yanı sıra, müziğin temposu ile davul sesleri nedeniyle beynin mesajlarla canlanmasını sağlıyor. Metal dinlemek, insanları, özellikle de kızgın dinleyicileri sakinleştirmeye yardımcı oluyor.
Pop, Rap, Country ve Reggae
Bu türlerin hepsinin beyinde benzer etkileri var. Tekrarlayan ve akılda kalıcı melodilere sahip olan bu türler işitsel korteksi uyarır. Ritmik uyarılar şarkı bitse bile melodinin bir süre daha beyinde dönmesini sağlar. Şarkıyı dinlerken ritimler beyne sinyaller gönderilmesine neden olur. Beyin, müziğin etkisiyle kişinin dans etmek istemesini sağlar. Bu türler beyinde dikkat dağıtıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca bu türler kanın pompalanmasını sağlar ve aslında sizi daha az sakinleştirir. Müzik hızlı olduğunda, sonuç olarak dans etmek veya şarkı söylemek istersiniz. Müzik yavaşladığında ise beynin duyguları kontrol eden amigdala bölgesi, melodinin etkisiyle, duyguların değişmesini sağlar (mutlu, üzgün veya kızgın hissedersiniz).