Dünyada Yaygınlaşan 5G Teknolojisi, Karanlık Bir Yüze Mi Sahip?

Dünyada Yaygınlaşmaya Başlayan 5G teknolojisi, Karanlık Bir Yüze Mi Sahip?

Günümüzde 5G teknolojisi sadece internet hızında değil pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Öyle ki 5G kullanılarak ameliyat bile yapıldı. 5G ağları şu an belirlenen ve altyapısı uygun olan bölgelerde kullanılıyor. Sprint şirketi ABD’nin 4 şehrinde 5G ağını sunmaya başladı bile. Ancak şu sıralar 5G teknolojisinin karanlık yüzünü ortaya seren araştırmalar bilim insanlarını büyük bir tartışmaya sürükledi.

Dünya Sağlık Örgütü 5G teknolojisi için insan sağlığını olumsuz etkilediğini gösteren verilerini açıkladı. Bu verilerin ardından eleştiriler de peşi sıra geldi. Öncelikle eleştirilerin en büyük kısmı 5G teknolojisinin 4G ya da 3G’den çok daha fazla frekansa sahip olması üzerinden yapılıyor. Böyle teknolojilerde frekans ne kadar yüksekse yaydığı radyasyon insan sağlığını o kadar olumsuz etkiliyor. Fazla sinyal veya frekans kanser hastalığı riskini de arttırıyor. Ayrıca, uzmanlar enerji hatları frekanslarının, FM radyo ve Wi-Fi teknolojilerinin de insan sağlığını olumsuz etkilediğini söylüyor. 5G teknolojisi tüm dünyada yaygınlaştığında 24 GHz ila 90 GHz frekansında çalışacağı için kansere yakalanma olasılığını artıracağı düşünülüyor.

Dünyada Yaygınlaşmaya Başlayan 5G teknolojisi, Karanlık Bir Yüze Mi Sahip?

Bu endişenin temelinde radyo frekansı radyasyonu (RFR) bulunuyor. RFR, elektromanyetik spektrumda, mikrodalgalardan x-ışınlarına, radyo dalgalarına, monitörünüzden ışığa veya güneşten gelen ışığa kadar yayılan herhangi bir şey anlamına geliyor. Bilim insanları, herhangi bir RFR, iyonlaştırıcı ise insan sağlığına zararlı olarak kabul ediliyor. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ise kimyasal bağları kıramayacak kadar zayıf olarak tanımlanıyor.

Bazı uzmanlar 5G’nin yüksek frekansa sahip olduğu için DNA’ya zarar verebilecek ve kansere yol açabilecek derecede radyasyon oluşturduğunu söylüyor. Bu radyasyonun, erken yaşlanma, hücre metabolizmalarının bozulması ve bunun gibi birçok hastalığa neden olabileceği düşünülüyor.

Net Bir Açıklamadan Kaçınıyorlar

Public Health England ise endişelenecek bir şey olmadığını, her şeyin mevcut kurallara uygun olduğunu söylüyor. Ancak, yaptığı araştırmalar hakkında bilgi aktarmaktan kaçınıyor ve verilerin ne kadarını paylaştığı bilinmiyor. Bilgi işlem ve telekom alanındaki büyük şirketler de 5G’nin etkilerine dair net bir bilgiye sahip değil. Toplum sağlığı için rahatlatıcı bir açıklama yapılmaması da diğer şüphe uyandırıcı durumlardan.

Haber Editörü: Pelin Aykın | kooplog

Önerilen İçerik: 14 Bin Yıl Önceki Keşif Gezisi Teknoloji Sayesinde Macera Dolu Bir “Öyküye” Dönüştü

 

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Modern Hayatın Büyüsünün Ardındaki Bilinmeyen: Modern Kölelik Nedir?
Hepimiz Modern Kölelik Sisteminin Köleleri Değil Miyiz?

Modern Hayatın Büyüsünün Ardındaki Bilinmeyen: Modern Kölelik Nedir?

Sonraki
“İslami”sinin Öldüğü “Moda”sının Kaldığı Bir Moda: İslami Moda
”İslami”sinin Öldüğü ”Moda”sının Kaldığı Bir Moda: İslami Moda

“İslami”sinin Öldüğü “Moda”sının Kaldığı Bir Moda: İslami Moda

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.