1. Soru sormamak, seçim yaptırmak.
Birine herhangi bir teklif sunarken ona sormak yerine seçim yaptırmak alacağınız cevabı olumlu etkiler. Mesela babanıza ona sorarak bir hediye alacaksınız bu durumda ona ister misin demek yerine hangisi olsun demek, ona reddetme seçeneği bırakmayacak yerine değerlendirme seçeneği sunacaktır.
2. Yüze kapı tekniği
İnsanlara istediğiniz bir şeyi kabul ettirme tekniğidir. Diyelim ki bir telefon alacaksınız. Önce annenize fiyatı yüksek bir telefondan bahsedeceksiniz ve onu istediğinizi göstereceksiniz daha sonra ise asıl amacınız olan telefonu söyleyeceksiniz. Bu tekniğin amacı “aslında istediğim bu değil, ama seni de düşündüğüm için bunu seçiyorum” anlamına gelmektedir. İnsanlarda genelde sonuçları olumlu yöndedir
3. Beyine sahte anılar yerleştirmek.
Bu madde aslında kendi başına bir konudur. Dünya’da da çoğu kişinin mağduru olduğu bir konudur. İnsan beyni eğer bir şeyi tam hatırlamıyorsa kandırılabilir. Başkası tarafından bu durumun da mağduru olabilirsiniz. Şöyle açıklayayım; Diyelim ki bir arkadaşınız var ve ona aslında olmayan bir şeyi olmuş gibi anlatacaksınız. Öncelikle ona detaysız bir şekilde konudan bahsedin. ” Ahmet iki sene önce Melih’in kolunu kırdığını hatırlıyor musun?” gibi. Daha sonra yani birkaç gün gibi bir süre sonra daha detaylı ve bir önceki söylediğimizi destekleyecek şekilde tekrar anıyı ekiyoruz beyine. “Melih geçen sene merdivenden düşüp kolunu kırmıştı hatırladın mı? Birde ayağa kalkıp yürüdü ve kimse bunu fark etmemişti. Sen ve ben de ordaydık.” Bu durumda karşıdaki kişi bir ikileme düşecektir. Öyle bir şeyin varlığını, olup olmadığını düşünecektir. Daha sonra ise yine birkaç gün aralıkla olayı tekrar anlatırsanız o kişi buna inanacaktır.
Bu konuyla ilgili izlediğim ve de çok beğendiğim bir video var. Orada örnekleriyle de çok güzel anlatılmış:
4. Renkler
Renkler kişiliğimiz hakkında bazı ufak bilgiler verir ve bunun yanı sıra karşıdakine bazı duygular verir. Bunlara örnek de verebiliriz. Mesela yeşil rengi insanlara doğallığı, huzuru ve dengeyi hatırlatmaktadır aynı zamanda karşıya pozitif olduğumuzu hissettirir. Mavi rengi güveni, sarı enerjiyi, mor ise gücü çağrıştırmaktadır.
5. Kelimelerin gücü
Nerden kulağıma geldiğini anımsamakta zorlandığım bir hikaye ve bir örnekten bahsedeceğim bu maddede. Öncelikle örneğimden bahsedeyim. Bir parkı temiz tutmak istediğimizi varsayıyorum. Bu durumda yapacağımız şey “Parkı temiz tutmak önemlidir” yazısı değildir. Önemli olan “Parkı temiz tutanlar önemlidir” olacaktır. İnsanlara bir işi önemli göstermek onların algısını değiştirecektir.
Hikaye ise şöyleydi;
Savaş döneminde yurda giren düşmanlara karşı “SAVAŞ İSTEMİYORUZ” protestosu yapan halk, papazın bu protestoya katılmadığını görür ve ona gidip sormak ister. Papaza gidip sorduklarında ise şu cevabı duyarlar: “Ben savaş değil barış istiyorum bu yüzden savaş istemiyorum diye değil BARIŞ İSTİYORUM diye protesto yaparım.”
Bence çok derin anlamlı ve üstüne düşünülmesi gereken bir hikaye.
(Diğer ya da sonraki yazı kelimelerin gücü ile ilgili olacak sjsjsj)