Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir çocuğa sorulacak belki ilk soru “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusudur. Yetişkinlerin bu soruyu sormasının sebebi zannetmeyin ki meraktır. Onların amacı belki de hayatınız boyunca cevaplamakta en çok zorlanacağınız bu soruyu size olabildiğince erken düşündürmektir. Kendileri bu soruyla uzunca süre boşmuş, tatmin edici bir cevaba ulaşmış veya ulaşamamıştır. Ama her kim bu soruyu düşünecek olsa muhakkak yanında daha önce bu soruyla muhatap olmuş bir yetişkin bulacaktır.
Bu Soruyu Cevaplamak Neden Bu Kadar Önemli?
Ne yazık ki tüm toplumlarda insanın hayatını sürdürebilmesi için paraya ihtiyacı vardır. Belki de bu günümüz dünyasının bir lanetidir ancak ne olursa olsun bu gerçek gözardı edilemez. İşte bu soruyu cevaplamak tam da bu sebepten önemlidir. İnsanlar ne iş yapacağınızı, hangi alanda eğitim aldığınızı, hangi mesleği icra ettiğinizi bu yüzden merak ederler. Çünkü bu sorunun cevabı onlara sizin ne kadar kazandığınız sorusunun da cevabını verecektir. Yani büyük tabloya baktığınızda, para endeksli bu dünyada meslek seçimlerinin yaşam kalitesiyle doğrudan alakası olmasının da temelinde geliri belirlemesi yatmaktadır.
Peki Bu Tutum Ne Kadar Doğru?
Yaradılışımız gereği aslında içten içe biliyoruz ki bu tutum tamamiyle yanlış. Ama bir yandan da dünyanın bize dayattığı korkular, tedirginlikler ve hayatta kalma dürtümüz ağır basıyor. İşte tüm bu sebeplerden bazen istemesek de belirli meslek gruplarına yöneliyoruz. Eğitim sistemimizde izlenilen yolda başarı elde ettiysek, bu başarının bizim için açacağı en iyi kapıyı açmadan tatmin olmuyoruz. Sınavda ülke birincisi olmuş birinin en iyi üniversitenin en iyi bölümünü yazmaması düşünülemez. Çünkü iyi bir üniversite, iyi bir iş demektir. İyi bir iş ise para ve haliyle yüksek hayat kalitesi demektir.
Önerilen İçerik: Evden Çıkmadan Gelir Elde Etmek İsteyen Tüm Kadınlar için İŞKUR’dan İş İmkanları
Biraz Romantikliğin Zararı Olur Mu?
Biz biraz romantik bir tutum sergileyip size ilk olarak yeteneğinizin olduğunu düşündüğünüz ve bir ömür boyunca bıkmadan, zevkle ve kazandığımız parayla keyifli bir hayat sürebileceğiniz işi tercih etmenizi önereceğiz. Ve adeta bir Yeşilçam repliği gibi ekleyeceğiz: Para ile saadet olmaz.
Bir mesleği tüm ömür boyunca icra etmek ancak ona duyduğunuz ilginin, sevginin ve merakın taze kalması ile mümkün olabilir. Aksi halde yanlış meslek seçimi size kaliteli bir hayat getirecek ama ruh ve beden sağlığınızı bozacaktır. Bu ikisi olmadan kazanılan bir paranın da ağız tadıyla harcanması mümkün değildir.
Peki Öyleyse Orta Yolu Nasıl Bulacağız?
İşte bu yazının amacı bu: Romantik tutumunuzu kaybetmeden, para kazanıp kaliteli bir hayat sürebileceğiniz işi tespit etmenize yardımcı olmak.
Dört Maddede Doğru Meslek Seçimi
1. Doğru Eğitimi Almak
Doğru eğitim almak ne demek? Doğru eğitim almak, ilginiz doğrultusunda yapacağınız veya yapabileceğiniz meslek ile alakalı lisans ve lisansüstü eğitim veren kurumu doğru bir şekilde seçmektir. Yani özetle üniversite seçimidir. Ülkemizde insanlar ne yazık ki mevcut sınav sistemleri sebebiyle üniversitelerin öğrenciler tarafından seçildiğine değil, öğrencilerin Üniversiteler tarafından seçildiği bir sistem de yarışmak zorunda. Ama umudunuzu kaybetmeyince tüm bunlara rağmen sınava hazırlanma döneminde ve tercih döneminde seçeneklerinizi sıralayın ve size en doğru eğitimi verebilecek okulu seçmek için çaba gösterin. Bunun için aklınızdaki okulun ve bölümün idari kadrosuyla iletişime geçebilir, hali hazırda okulda öğrenci olan veya bölümden mezun olmuş kişilerle mail veya sosyal medya yoluyla iletişime geçerek aklınızdaki tüm soruları sorabilirsiniz. Unutmayın en doğru cevapları süreçleri tecrübe etmiş insanlardan alırsınız.
2. Tecrübe Yoluyla Kişiliğinizi Tanıyın
Bu şu demek: eğitim hayatınız boyunca ilgi duyduğunuz tüm sektörlerde edinebildiğiniz kadar tecrübe edinin. Maddi olarak biraz sıkıntı çekecek da olsanız ücretli veya ücretsiz staj programlarına katılarak çalışmayı düşündüğümüz sektörde deneyim kazanın. Unutmayın hiçbir şey dışarıdan göründüğü gibi değildir. Bu dönemde, yapmayı istediğiniz bir işi aslında istemediğinizi veya yapmayı aklınıza bile getirmeyeceğiniz bir işi yapmaktan ne kadar zevk aldığınızı göreceksiniz. Her ne kadar stajyerlik kabul edilmiş kölelik olsa da inanın bu tecrübeler size çok şey öğretecek.
3. Bir Yola Girdim Dönemem Düşüncesini Aklınızdan Çıkarın
En büyük sorunlarımızdan biri de, üniversitede bir bölüm okuduktan veya bir mesleğe karar verdikten sonra hayatımız boyunca bu mesleği yapmak zorunda olduğumuzu düşünmemiz. Kaç yaşında olursanız olun, o doğru mesleği her an keşfedebilirsiniz. Yeter ki arayışa açık olun.
Önerilen İçerik: 5 Adımda Sosyal Medya Aracılığıyla İş Bulabilirsiniz
4. Para Sorununa Odaklanmayın
Biliyoruz çok zor. Ama en doğrusunun bu olduğunu unutmayın. Unutmayın; her doktor, her mühendis, her mimar veya her avukat aynı parayı kazanmıyor. Kazancı etkileyen de bir işi tutkuyla, belli bir motivasyonla isteyerek yapmak. Yani birileri size her ne kadar “sanatta para yok” dese de siz İnanarak ve severek icra ettiğiniz sanatla mesleğini sevmeden yapan bir doktordan daha çok para kazanabilirsiniz. İyi yapılmış iş alıcısını muhakkak bulacaktır.
Bonus: Biraz Ciddi Biraz Eğlenceli Bir Son Öneri
İnternet üzerinde isteklerinizi, hayallerinizi, çalışma ortamınız ile ilgili beklentilerinizi, nasıl bir yaşam istediğinizi, alışkanlıklarınızı ve rutinlerinizi girip sonucunda size uygun mesleklerin sıralandığı bir listeye ulaşabileceğiniz pek çok test var. Elbette size bu testlerin sonucunda meslek seçimi yapın demiyoruz. Ama fikir edinmek, birkaç seçeneğe göz atmak ve ihtimalleri değerlendirmek için eğlenceli bir yol olacaktır. Yani “inanmama, falsız da kalma” mantığıyla birazcık vakit ayırıp sonuçları görebilirsiniz.
Doğru işin karşınıza nerede ve ne zaman çıkacağı hiç belli olmaz!
Önerilen İçerik: Girişimciliğin Üniversitelerde Yeri ve Önemi
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: