Bu derste dijital kaynakla dijital aracın arasındaki farka değindik. Dijital araçlar Web siteleri, serverlar vs. iken dijital kaynaklar ise içeriklerin dijital halde sunulmuş halleridir. Dergiler, kitaplar, gazeteler dijital kaynağa örnektir. Ek olarak bir şeyin dijital kaynak sayılması için uzun süredir basılıyor olması gerekmez, gazeteler de buna örnektir.
Biraz dijital kaynakların örneklerini açarsak, örneğin magazin artık e-dergilere dönüştü. Telefonlardan tüm magazin haberlerine erişebilir hatta haberler hakkında çıkan dedikoduları bile okuyabiliriz
Bunun yanında kitaplar artık fiziksel basımdan daha çok e-kitap olarak bizlere yarar sağlıyor. Dilediğimiz kitabın PDF haline ufak bir arama ile kısa sürede ulaşmak mümkün. Örneğin Google ve Apple’ın e-kitap platformları var ve bu kaynaklarda ücretli ve ücretsiz şekilde erişebileceğimiz bir sürü e-kaynak bulunuyor.
Bir diğer örnek ise haber kanallarının ve gazetelerin ücretsiz haber sitelerinin olmasıdır. Sabahları veya günün herhangi bir saatinde, haber kanallarının veya gazetelerin internet siteleri üzerinden dilediğimiz haberlere erişebiliriz.
Kullanılabilecek kaynaklara örnek vermemiz gerekirse, bir yere resim ekleneceği zaman Google Görseller kullanmak yerine Freepik, Pexels gibi siteler kullanılabilir. Bu sayede daha çeşitli sonuçlara ulaşabiliriz.
Bunun yanında müzik için Spotify, Youtube Music kullanılabiliriz.
İnternetin getirdiği yeniliklerden bu hafta da temel anlamda bunlardan bahsettik. Gelecek derste görüşmek üzere.