20'li Yaşlarda Mutlaka Yapılması Gereken 10 Şey

1-) Risk Alın

Risk almak ne kadar korkutucu gözükse de, sırtınızda devasa sorumlulukların olmadığı bu yıllarda, aldığınız tüm riskler ve sonuç olarak yaptığınız tüm hatalar sizi yıkmak yerine daha sağlam ayakta durmanızı sağlayacaktır. Bir yandan da risk alma cesaretiniz sayesinde “keşke” sorusunun bir ömür boyu aklınızı kemirmesine engel olabilirsiniz. Yirmilerinizde yapmaktan çekindiğiniz şeylere ilerleyen yaşlarınızda cesaret edebileceğinizi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.

Şimdi risk almanın tam zamanı!

2-) Sağlam Bağlar Kurun

Networking kelimesini ilk duyduğumda insanlarla ayak üstü sohbet edip ardından da kartvizit değiş tokuşu yapmak anlamına geldiğini sanmıştım. Networking kariyer odaklı bir kelime olsa da, temelinde diğer insanlar ile ilişkiler ve bağlar kurmak yatıyor. Üniversiteye ve iş hayatına adım attığınız bu yıllarda hem sosyal çevre hem de kariyer tarafında yüzlerce insan ile tanışıp etkileşim içine gireceksiniz.

Bu fırsatı iyi değerlendirip insanlar ile sağlam ve kalıcı bağlar kurarak hiç beklemediğiniz fırsatlara ve muazzam ihtiyacınız olacak desteklere bir ömür boyu sahip olacaksınız. Kurduğunuz her bağın kıymetini bilin ve bunları sağlamlaştırmaya bakın.

3-) Yetenekler Edinin

Maymun iştahlı bir şekilde her aktivite ve yeteneğe özenip denemeye kalkışabilirsiniz, sizi bu konuda suçlayan yok. Fakat bu kadar deneme yanılmanın ardından bir-iki yeteneği seçip bunlar üzerine emek harcamanız ve kendinizi geliştirmeye çalışmanız çok mühim. Yeteneklerinizin tohumlarını atmak veya liseden taşıdığınız fidanları büyütmek size ömür boyu meyve veren ağaçlar yaratacak. Ben bütün dijital pazarlama kariyerimi üniversitede edindiğim web sitesi kurma yeteneğim üzerine inşa ettim. Sizler de hayatınızı bu dönemde edindiğiniz yetenekler üzerine inşa edebilirsiniz.

4-) Eğlenme ve Öğrenme Arasında Denge Kurun

Partiden partiye koşup, arkadaşlarınızla gezip tozup çılgınca eğlenebileceğiniz gibi tam tersi şekilde kendinizi dersinize ve işinize verip dış dünyaya kapanabilirsiniz. Şahsi tecrübelerime dayanarak ben bu iki durumda da insanların yıkıma gittiklerine şahit oldum. Eğlenme ve öğrenme kavramların ortasını bulup bu çizgide yürüdüğünüz taktirde iki alandan da daha fazla verim alabilir ve dengeli bir hayatın zevkini sürebilirsiniz.

5-) Seyahat Ederek Ufkunuzu Genişletin

Seyahat etmenin amacı, A noktasından B noktasına gidip geldiğiniz günübirlik hayatınızdan bir an olsun çıkarak alternatif yaşantıları ve kültürleri keşfetmektir. Böylelikle günlük hayatınızda ulaşamayacağınız yeni düşüncelere, fikirlere ve hayallere kapılarınızı açıp hayatınızı şekillendirebilirsiniz.

Hayalleriniz veya hedefleriniz yok mu?

Bütün gün evde oturursanız elbette olmaz, seyahat edin, gözlemleyin ve ilham alın.

6-) Kitap Okuyarak Ufkunuzu Genişletin

Hayatınıza şekil verecek tek şey elbette seyahat etmek değildir. Kitapları keyif amaçlı okumak bir yana, benim sizlere kitap okumayı tavsiye etmemin nedeni aslında başka. Kitaplar risk alabileceğiniz konuları fark etme ve keşfetme yolunda ufkunuzu açarlar.

Şahsen sırt çantamı alıp tek başıma yurt dışına çıkma cesaretimi okuduğum macera kitaplarındaki serüvenlere borçluyum. Okuduğunuz kitaplar da size kültür katmanın ötesinde, adım atıp risk alabileceğiniz patikaları gösterecekler.

7-) Ufak Birikimler Yapın

Yirmili yaşlarınız eğitim, kariyer ve ilişki gibi birçok konuda önünüzdeki yolları denemek ile geçecek, şanslıysanız da 30’unuza geldiğinizde bunlardan bir kısmında kendinizi doğru yolları seçmiş olarak bulacaksınız. İşte bu doğru yollarda hızla ilerlemek için de emin olun ki paraya ihtiyacınız olacak. Yirmilerinizde önünüzde görünür somut hedefler olmasa da, bu yaşlarda birikim yapıp kenara köşeye bir şeyler koymanız otuzlarınızda ve ötesinde sırtınızdan büyük yükler alacak.

😎 Pozitif Alışkanlıklar Edinin

Ağaç yaşken eğilir Ata sözünde yaş kelimesi muhtemelen yirmilerinizin sonuna kadar geçerli. Hayatınızı uzun dönemde pozitif etkileyecek alışkanlıkları kazanmak için halen geç kalmadınız. Aynı şekilde kötü alışkanlıklarınızdan arınmak için de geç değil. Ömrünüz boyunca enerji üretecek rüzgar tribünleri dikmenin şimdi tam sırası. 

9-) Bilgi Temellerini Atın

İnternetin de desteği ile her gün bilgi bombardımanına tutulmamıza rağmen, bu bilgilerin sadece bir kısmını kendimize katabiliyoruz. Eğer bir alanda bilgi temeline sahip değilseniz bu alandaki daha komplike bilgileri öğrenmeniz mümkün değil. Bu yüzden ekonomi, hukuk, tarih, siyaset, sanat ve teknoloji gibi konularda bilgi temelleri atarak bir ömür boyunca karşılaştığınız bilgileri bu temeller üzerine inşa edebilirsiniz.

10-) Ailenize Doyun

Son ve en çok değer verdiğim maddeye gelelim. Okul için başka bir şehre taşınmanız veya işe yakın olmak için ayrı eve çıkmanız bu yıllarda sizi uzun süredir beraber yaşadığınız ailenizden fiziksel olarak uzaklaştıracak ve belki de ilişkilerinizi bile zedeleyecek. Özgürlüğünüzün tadını çıkarırken ailenizi bir kenarda unutmak yapabileceğiniz en büyük hata olabilir.

30’larınızda zaten ailenizden uzaklaşarak kendi çekirdek ailenizi kurmak için yelken açacaksınız, bu yüzden yirmileriniz aileniz ile kenetlenebileceğiniz ve onlara doyacağınız son yıllardır, kıymetini bilin.

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim… ALLAH’a Emanet Olun Sağlıcakla Kalın…..

emre-tokgoz
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Tanıdık Yabancıya Mektup
Sonraki
Saç Uzatma Yöntemleri: Hızlı ve Doğal 10 Yöntem

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.