2019 Yılında En Çok Okunan 10 Kitap

Bazı kitaplar vardır basılır, ilgi görür ve unutulur. Bazı eserler ise daha sayfalara dökülmeden ilgi görmeye başlar, yüzyıllarca okunur ve her sene, her ay, her gün çok satanlar listesinin başında yer alan bir kitap olmayı başarır. Öyleyse bu senenin en çok okunanlar listesine bir göz atalım ve bu eserler hakkında kısaca bilgi verelim.

1. Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı

İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, kendi tecrübe ve bilgilerinden oluşturduğu bir eserle karşımızda. İlber Hoca bu eserde, hemen herkesin hayatın birçok alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. Böyle usta bir yazarın ve tarihçinin bilgilerinden faydalanarak hayata yön vermek isteyenlerin kaçırmaması gereken önemli eserlerden bir tanesidir diyebiliriz.  

2. Bir İdam Mahkumunun Son Günü – Victor Hugo

Bir İdam Mahkumunun Son Günü eseri dünya edebiyatının vazgeçilmezlerinden Victor Hugo’nun henüz yirmi altı yaşındayken yazdığı bir yapıtıdır. Victor Hugo’nun içerik olarak bu romandaki amacı oldukça açık: İdam cezasının mantıksız olduğunu anlatmaktır. Ancak bu romanın bu kadar ilgi görmesinin ve bu kadar önemli olmasının tek sebebi elbette konusu değil. Bu kitap, birinci tekil şahıs ile yazılan romanların ilk örneğidir. Bundan önce böyle bir yöntem bilinmiyordu. En sevilen ve en çok okunan eserlerin arasında olması bu özelliği ve konusu sayesinde kaçınılmaz gibi görünüyor.

3. Şeker Portakalı – Jose Mauro De Vasconcelos

Daha önce de söylediğimiz gibi bazı eserler vardır yüzyıllar geçse bile unutulmaz. Şeker Portakalı da onlardan bir tanesidir. Brezilya edebiyatının klasiklerinden olan Şeker Portakalı, José Mauro de Vasconcelos’un başyapıtı kabul edilir. Zezé’nin yoksulluk, acı ve ümit dolu hikâyesi yazarın çocukluğundan derin izler taşıdığı kabul edilmektedir.

4. Hayvan Çiftliği – George Orwell

İngiliz yazar George Orwell’ın belki de en çok tanınan eserlerinden biridir. Genelde 1984 ile tanıdığımız Orwell, bu eserinde 1940’lardaki sosyalizm eleştirisi yapmak amacıyla kaleme aldığı bu kitap, dünya edebiyatındaki yergi eserleri arasındaki başyapıtlardan biridir.

5. İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali

Döneminin zorluklarını sonuna kadar yaşayan ustalardandır Sabahattin Ali. Buna rağmen romanlar, şiirler yazmış ve çeviriler yapmıştır. Bu kitap ise hemen hepimizin derinden hissettiği toplumsal baskıdan bahsetmektedir. Sabahattin Ali, bu baskının insan üzerindeki etkisini ve “içimizdeki şeytan”ı ustaca işlemiştir.

6. Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

Ray Bradbury, döneminin distopya edebiyatındaki en başarılı yazarlarından biridir. Bradbury’yle birlikte anabileceğimiz 4 temel distopya olmakla birlikte Fahrenheit 451 için başyapıtlar arasında diyebiliriz. Aynı zamanda bilimkurgunun “iyi edebiyat” da olabileceğini kanıtlayan nadir yazarlardandır.

7. Momo – Michael Ende

Bazı kitaplar çocuklar için yazılsa da o eserlerden yetişkinlerin de okuyup faydalanması gerekir. Şeker Portakalı, Küçük Prens bunlardan bazılarıdır. İşte Momo da böyle bir eser. Özellikle günümüzün en çok okunanlar listesine girmesinin sebeplerinden biri de herkese hitap etmesi diyebiliriz.

8. Olağanüstü Bir Gece – Stefan Zweig

Günümüzde en çok okunan yazarlar arasında bulunan Zweig, belki de her cümlesini, her kelimesini sindirerek okumamız gereken yazarların başında gelmektedir. Oldukça uzun bir zaman önce yazılmasına rağmen hala ilgi ve sevgiyle okunan Stefan Zweig, bu eserinde de gönülleri fethediyor. Mutlaka okunması gerekenler listesinin başında olan bir kitap olduğunu söyleyebiliriz.

9. Küçük Prens – Antoine De Saint Exupery

Bu kitap için tek söylenebilecek şey “muhteşem” olduğudur. Her yaştan okuyucusu olan Küçük Prens, hemen herkesin içinde kendinden bir şeyler bulabileceği çocuk kitaplarından biridir. Çocukken okunmamış olması daha sonra okunmayacağı anlamına gelmez. Bu sebeple eğer okumadıysanız vakit kaybetmeyin.

10. Simyacı – Paulo Coelho

Son olarak Simyacı’dan bahsedelim. Bazı eserler vardır belirli aralıklarla okunması gerekir. İşte Simyacı tam da böyle bir kitap. Hatta Paulo Coelho’nun bütün kitaplarının böyle olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Günümüzde yazılan ve bundan bin sene sonra da ilgiyle okuyacağından emin olduğumuz eserlerin başında Simyacı gelmektedir.  Denemedir.***

Şeyda080
Ben işte ya. Ne gerek var buna?
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
“Kadın”
Sonraki
16-17 Yaşındaki Kardeşlerim, Mutlaka Okuyun
16-17 Yaşındaki Kardeşlerim, Mutlaka Okuyun

16-17 Yaşındaki Kardeşlerim, Mutlaka Okuyun

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.